Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Περί συγκρότησης ΔΣ 2013 και άλλων δαιμονίων…

        12/12/2013
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Περί συγκρότησης ΔΣ και άλλων δαιμονίων…


  1. ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΣ (όπως κατατέθηκε στη συνεδρίαση)

«Η  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εκτιμώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων αρχαιρεσιών για ανάδειξη Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ(Περιστέρι) και το συσχετισμό που διαμορφώθηκε στη σύνθεση του νέου Δ.Σ. (ΔΑΚΕ δύο έδρες, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δύο έδρες, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δύο έδρες, ΕΣΑΚ- ΔΕΕ μία έδρα) προτείνει συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου από τις δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας, των Παρεμβάσεων και της ΕΣΑΚ- ΔΕΕ. Θεωρεί ότι η παραπάνω πρόταση αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις διαθέσεις των συναδέλφων, που έδωσαν στην κυβερνητική παράταξη ΔΑΚΕ δύο από τις επτά έδρες του Δ.Σ. και επέλεξαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία δυνάμεις που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, δημιουργεί προϋποθέσεις για αγωνιστική στροφή του σωματείου, που έχει ακρωτηριαστεί ως όργανο πάλης τα χρόνια της προεδρίας της ΔΑΚΕ, σε μια περίοδο που η πολιτική της μνημονιακής βαρβαρότητας της κυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ ισοπεδώνει κάθε ίχνος εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος, οδηγώντας σε κοινωνική, ανθρωπιστική κρίση και επιβάλλοντας τη χρεοκοπία του δημόσιου σχολείου.
Ο συσχετισμός που προέκυψε από τις εκλογές δεν είναι συμβατός με πρόεδρο της ΔΑΚΕ, που είναι δηλωμένα φιλοκυβερνητική παράταξη-φιλικά προσκείμενη σε μια κυβέρνηση κοινωνικού και εργασιακού ολοκληρωτισμού, κατά συρροήν επιστράτευσης απεργών (ΜΕΤΡΟ, Ναυτεργάτες), κινητοποίησης των ΜΑΤ εναντίον αγωνιζόμενων κλάδων, συλλήψεων συνδικαλιστών, υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και των λειτουργών του. Πολύ περισσότερο, που αυτή την κρίσιμη περίοδο, με την επιδιωκόμενη αξιολόγηση προωθείται η υποταγή, η συμμόρφωση, η χειραγώγηση και εντέλει η απόλυση εκπαιδευτικών.
Βεβαίως, οι δυνάμεις που επικαλούμαστε για τη συγκρότηση αγωνιστικού προεδρείου δεν ταυτίζονται ιδεολογικά και πολιτικά. Όμως τάσσονται, η καθεμιά με το δικό της τρόπο, ενάντια στη βαρβαρότητα της ασκούμενης πολιτικής.
Ως Αγωνιστική Παρέμβαση δε διεκδικούμε τον πρόεδρο του Δ.Σ. και μπορούμε να αποδεχθούμε εκπροσώπηση στη θέση του προέδρου τόσο από την Αγωνιστική Συνεργασία όσο και από την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Καταθέτουμε, επίσης, πλαίσιο συγκρότησης του Δ.Σ. στη βάση των συλλογικών αποφάσεων του κλάδου, όπως έχουν εκφραστεί από τις Γ.Σ.»

  1. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ  (τα γεγονότα)

Σε αντιπαράθεση με την πρόταση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (που ήταν κοινή με την πρόταση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ) κατατέθηκε η πρόταση της ΔΑΚΕ και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου με πρόεδρο από την πλειοψηφούσα παράταξη (εν προκειμένω τη ΔΑΚΕ). Καθώς η συγκεκριμένη πρόταση δεν πλειοψηφούσε, η ΔΑΚΕ, στην προοπτική να μην καταλάβει τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. και μη αποδεχόμενη τη θέση του αντιπροέδρου που της προτάθηκε, κατέθεσε τις παραιτήσεις των εκλεγμένων στο Δ.Σ. μελών της (και των 2 αναπληρωματικών τους) και ζήτησε τη σύγκλιση ΓΣ για ανάδειξη νέου Δ.Σ.!
Το προεδρείο του Δ.Σ. συγκροτήθηκε τελικά από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (πρόεδρος-ταμίας) και την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (γραμματέας), καθώς η  ΕΣΑΚ-ΔΕΕ αρνήθηκε παρ’ όλα αυτά να συμμετάσχει στο προεδρείο χωρίς τη συμμετοχή και της ΔΑΚΕ.

       3.  ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η πρόταση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ανταποκρινόταν στην ανάγκη αγωνιστικής στροφής του σωματείου μας, ιδιαίτερα επιτακτική στην εποχή της κοινωνικής βαρβαρότητας που βιώνει η εργαζόμενη πλειοψηφία και της συντελούμενης, μέρα με τη μέρα, χρεοκοπίας των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.
Η πρόταση της ΔΑΚΕ (και της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ) για «αντιπροσωπευτικό» προεδρείο εμπεριέχει διαφορετική ανάγνωση (από διαφορετική, ίσως, οπτική γωνία για κάθε μία από τις δύο δυνάμεις) της εποχής, αλλά και των εκλογικών αποτελεσμάτων, όπως αυτά αποτυπώνουν τη θέληση των συναδέλφων.
Σε κάθε περίπτωση, το ποια πρόταση υπερισχύει στη συγκρότηση του Δ.Σ. καθορίζεται από τους υπάρχοντες συσχετισμούς και κρίνεται τελικά από τους συναδέλφους και την αποτελεσματικότητά της. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται δεκαετίες στο συνδικαλιστικό κίνημα για τη συγκρότηση των Δ.Σ. όλων των ΕΛΜΕ της χώρας και γι’ αυτό προβλέπεται απ’ όλα τα καταστατικά των συνδικάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα υπήρχε διαδικασία συγκρότησης των Δ.Σ. και θα όριζαν τα καταστατικά, με αυτόματο τρόπο, τη σειρά κάλυψης των θέσεων του προεδρείου, με βάση την εκλογική ισχύ κάθε παράταξης. Άλλωστε, ο ισχυρισμός ότι η πρώτη δύναμη πρέπει πάντα να καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης (δύο στις επτά έδρες του Δ.Σ.), είναι καινοφανής. Αδιαφορεί, όσο κι αν ισχυρίζεται το αντίθετο, για την έκφραση των συναδέλφων όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εκλογές: Αν  οι συνάδελφοι φλέγονταν να διατηρήσουν τη ΔΑΚΕ στη θέση του προέδρου, θα της έδιναν απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να είναι ήσυχοι ότι ο διακαής πόθος τους θα γινόταν πραγματικότητα…
Η επιλογή της ΔΑΚΕ να παραιτηθεί από την εκπροσώπηση στο Δ.Σ. (!) και να ζητήσει επαναληπτικές εκλογές για… νέο Δ.Σ. (!!!) επειδή δεν πλειοψήφισε η πρότασή της για κατάληψη της θέσης του προέδρου (μόνο αυτή τη θέση αποδεχόταν), αποτελεί πρωτοφανή πρακτική στα συνδικαλιστικά χρονικά. Εκπορεύεται από στενά παραταξιακά συμφέροντα (διατήρηση της καρέκλας του προέδρου) και απειλεί να παραλύσει τη δράση του σωματείου με διαδικαστικά τερτίπια. Κι αυτό, σε μια εποχή όπου οι εκπαιδευτικοί, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων, βρίσκονται στη δίνη ενός κοινωνικού Αρμαγεδδώνα που συνθλίβει, το ένα μετά το άλλο, δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, σε μια εποχή που απαιτείται όσο ποτέ η συλλογική δράση των εργαζομένων για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ.
Αλήθεια, θεωρεί η ΔΑΚΕ ότι εκβιάζει κανέναν ζητώντας νέες εκλογές; Κι αν δεν της κάνει το αποτέλεσμα που θα προκύψει, θα ζητήσει και τρίτες, και τέταρτες εκλογές μέχρις ότου βγάλει πρόεδρο; Δεν είναι πολύ φαιδρά όλα αυτά για να καθηλώνουν ένα ολόκληρο συνδικάτο σε ομηρία και απραξία;
Θλίψη και ερωτήματα, πραγματικά, προκαλεί η στάση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ-ΠΑΜΕ τόσο στη διαδικασία συγκρότησης του Δ.Σ. όσο και στην ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει αυτή τη διαδικασία. Βασικό μέλημα της παράταξης δεν ήταν η εξασφάλιση αγωνιστικής κατεύθυνσης του Δ.Σ. αλλά να μην «χρεωθεί» (έτσι το αντιλαμβάνεται) οποιαδήποτε συμμαχία ή συμπόρευση με άλλες παρατάξεις αριστερής κατεύθυνσης, έστω κι αν θα έπρεπε να συμπορευτεί με τη ΔΑΚΕ. Έτσι, έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της στο προεδρείο τη συμμετοχή και της ΔΑΚΕ, ακόμη κι αν η τελευταία αρνιόταν οποιαδήποτε θέση πλην εκείνης του προέδρου.
Ακόμα χειρότερα, σε ανακοίνωσή του για τα τεκταινόμενα, το ΠΑΜΕ είδε στη διαδικασία συγκρότησης «θέατρο παραλόγου» (από ποιους άραγε;), «σύνδρομα μοιράσματος θέσεων ευθύνης» (λες και η συγκρότηση του Δ.Σ. δεν αποτελεί εξ ορισμού κατανομή θέσεων ευθύνης), «διαγκωνισμό για τις καρέκλες» και «παρασκηνιακή συμφωνία» Συνεργασίας- Παρέμβασης. Όλα αυτά, όταν από την Αγωνιστική Παρέμβαση κατατέθηκε ανοιχτά και ουδόλως «παρασκηνιακά» το σκεπτικό συγκρότησης αγωνιστικού προεδρείου και με το ΠΑΜΕ : διευκρινίσαμε ευθύς εξ αρχής ότι δε διεκδικούμε τη θέση του προέδρου και ότι θα δεχόμαστε και πρόεδρο του ΠΑΜΕ, αν αυτό το επιθυμούσε.
Ασφαλώς, το Δ.Σ. και το προεδρείο του δεν είναι το παν στη λειτουργία και την αγωνιστική δράση του σωματείου. Αλλά δεν είναι και αμελητέος ο ρόλος τους στη φυσιογνωμία της ΕΛΜΕ και στην οργάνωση της πάλης. Πάνω απ’ όλα, είναι στο χέρι, τη διάθεση και την ψυχή κάθε συνάδελφου, παραμερίζοντας τη λογική της ανάθεσης, να επιβάλει την αγωνιστική κατεύθυνση, να αναδείξει την ΕΛΜΕ μας στο σωματείο που χρειαζόμαστε και που μας αξίζει.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ της 20ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ( 1ο ΛΥΚΕΙΟ, 13.00)
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, 12/12/2013
Τηλ. Επικοινωνίας 6933387677, 6973497770, 6974438720

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου