Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Ο θάνατος της Κλαίρης Καψαχάτη [ΠΕ 18.10]


Λεπτομέρειες από τις τελευταίες ώρες της συναδέλφου τους Κλαίρης Καψαχάτη αποκαλύπτονται μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε την Κυριακή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής  Δευ/θμιας Εκ/σης . Λάρισας    (ΠΣΕΝΔΕ  ΠΕ 18.10).

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

«Την Παρασκευή, 26/07/2013 στις 21.00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ Λάρισας ήρθε η συνάδελφος, 
 Καψαχάτη Κλεοπάτρα (Κλαίρη) ΠΕ 18.10 (Νοσηλευτικής)
 και μας ανακοίνωσε:
«Παιδιά, είμαι το πρώτο άτομο που έμαθε επίσημα από το ίδιο το Υπουργείο Παιδεία -την είχαν πάρει τηλέφωνο- ότι βγαίνω σε διαθεσιμότητα…  γιατί  η αίτηση που είχα κάνει για εξαίρεση απορρίφθηκε».
Η Κλαίρη, η δική μας Κλαίρη, είχε κάνει  πριν ενάμιση χρόνο περίπου εγχείρηση καρδιάς (τριπλό bypass) , έκανε αίτηση  εξαίρεσης από τη διαθεσιμότητα και την ενημέρωσαν την Παρασκευή ότι την απέρριψαν.
Το Σάββατο, καθώς ήταν με την οικογένεια της κατέρρευσε.  Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο αλλά ήταν αργά.
Η καρδιά της δεν άντεξε να χάσει τους μαθητές της, τη δουλεία της, την καριέρα της, τον τρόπο ζωής της.
Αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή για να αναδείξει την αδικία που υφιστάμεθα με τον ξεριζωμό και την κατάργηση των 50 ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, τόσο απότομα, τόσο οριζόντια, τόσο άδικα και καταχρηστικά.
Την ζωή της την πήραν  την ψυχή της όμως, ΟΧΙ, ΑΝΗΚΕΙ ΑΛΛΟΥ !!
Μην ενημερώστε την Τρόικα ότι λείπει ένας από μας και οι αριθμοί δεν βγαίνουν – ίσως δεν δώσει την επόμενη δόση.
Εξάλλου, για όλους αυτούς  δεν έχει σημασία η ζωή αλλά μόνο οι αριθμοί.
Τα σχόλια δικά σας.
Με βαθύ σεβασμό στην μνήμη της
Τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής
 Δευ/θμιας Εκ/σης                                  
     Ν. Λάρισας    (ΠΣΕΝΔΕ  ΠΕ 18.10

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Απάντηση της ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ σε δημοσίευμα της Καθημερινής

Απάντηση της ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ σε δημοσίευμα της Καθημερινής


Μύρινα 27-07-2013
Αρ. Πρωτ. 136

ΠΡΟΣ: εφημερίδα «Καθημερινή»
ΚΟΙΝΟΠ: ΜΜΕ

Κύριοι,
διαβάσαμε στη σημερινή σας εφημερίδα, και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο αυτής, το άρθρο για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου. Μιλάτε για «μαξιμαλιστικά αιτήματα της ΟΛΜΕ για διορισμούς» και για εκμετάλλευση της κατάστασης αυτής από μέρους των εκπαιδευτικών.
Ξεχάσατε όμως, να αναφέρετε σε ποιον ανήκει πραγματικά η ευθύνη…
Ξεχάσατε ότι δε διορίζουν οι εκπαιδευτικοί αλλά το Υπουργείο Παιδείας…
Ξεχάσατε ότι την κατάσταση αυτή πρώτοι την κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του νησιού και η ΕΛΜΕ Λήμνου…
Για την ακρίβεια η ΕΛΜΕ Λήμνου από τις αρχές του 2007 έστελνε αιτήματα προς το Υπουργείο για να σταματήσει το καθαρά κομματικό αυτό νταραβέρι, ενώ στις 30 Νοεμβρίου 2007 οι καθηγητές του νησιού παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, σε επίσκεψή του στον Άγιο Ευστράτιο (το οποίο δημοσιεύτηκε την ίδια ημερομηνία στην εφημερίδα «Έθνος»).
Οι διαμαρτυρίες μας ήταν συνεχείς, ενώ το Υπουργείο τηρούσε σιγήν ιχθύος για καιρό. Η καθυστερημένη απάντηση που λάβαμε  από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας ήταν η εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2 του ν. 2986/2006 (ΦΕΚ 24Α΄) και το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141Α΄) προβλέπεται να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, σε Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμούς και να λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης».
Εκτός από το σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου και την ΕΛΜΕ Λήμνου την τακτική αυτή του υπουργείου καταδίκαζε και το (καταργηθέν πλέον) Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου (είχε αποσταλεί έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον κ. προϊστάμενο στον κ. Διευθυντή Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου). Το Υπουργείο όμως, συνέχιζε για ψηφοθηρικούς λόγους την ίδια απαράδεκτη τακτική, επικαλούμενο το νόμο, χωρίς καμία πρόθεση να τον αλλάξει. Η απάντηση της τότε ΕΛΜΕ Λήμνου ήταν η εξής:
«…Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η αδικία εις βάρος των συναδέλφων που υπηρετούν στον Άγιο Ευστράτιο και σε παρόμοια δυσπρόσιτα νησιά; Μέχρι πότε θα υπάρχουν «καθηγητές-φαντάσματα» με τις μονάδες για δυσμενείς συνθήκες εξασφαλισμένες, παρόλο που ποτέ δεν εργάστηκαν στο νησί; Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός σε Διεύθυνση, Γραφείο Εκπαίδευσης, Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμό δικαιούται τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες με εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες στον Άγιο Ευστράτιο ή άλλα δυσπρόσιτα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που ένας εκπαιδευτικός που ανήκει οργανικά στον Άγιο Ευστράτιο και είναι αποσπασμένος σε σχολείο δε τις δικαιούται; Θεωρούμε ότι το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141 Α΄) που καθορίζει τα παραπάνω είναι άδικο.
Ζητούμε λοιπόν ως Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου να αρθεί αυτό το καθεστώς μοριοδότησης των αποσπασμένων συναδέλφων σε Κ.Υ, Δ/νσεις, Γραφεία, Ο.Ε.Ε.Κ, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο νόμο. Ζητούμε όλοι οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου του φορέα απόσπασης. Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν πάγια θέση και της ΟΛΜΕ.
Από το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου».


Στις 21 Ιανουαρίου 2008, ο Υπουργός Παιδείας Κος Στυλιανίδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ που διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα και δήλωσε:
«Πρόθεσή μας, ισχυρή μας βούληση είναι να περιορίσουμε με αυστηρότητα τις αποσπάσεις, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ίδιων των μαθητών, γιατί αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, το προστατευόμενο αγαθό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.» Φυσικά, τίποτα δεν άλλαξε…
Σας ρωτάμε λοιπόν κύριοι: Από πού προκύπτουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα των κακών συνδικαλιστών που περιγράφετε, αφού τόσο η τοπική ΕΛΜΕ όσο και η ΟΛΜΕ απαιτούσαν την αλλαγή της απαράδεκτης και ρουσφετολογικής τακτικής του Υπουργείου; (Τα παραπάνω έγγραφα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας)
Θεωρούμε ότι η απροκάλυπτα σκόπιμη παραπληροφόρηση των αναγνωστών σας και κατασυκοφάντηση των συναδέλφων και των συνδικάτων μας, που επιχειρήθηκε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας σας, έχει  μοναδικό σκοπό να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση της Παιδείας την έχουν οι εκπαιδευτικοί και όχι τα Υπουργεία που αποφασίζουν και διατάζουν τόσα χρόνια! Την πολιτική, κύριοι, την ασκούν οι πολιτικοί και την νομοθέτηση επίσης. Οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια πάλευαν για να ένα αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων. Το Υπουργείο κώφευε…
Και έρχεται σήμερα το Υπουργείο-θύτης να μας παρουσιάσει, με την φιλότιμη βοήθεια σας, ως θύτες τους «κακούς» εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να απολυθούν!
ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί στη χώρα διορίστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια και συστήματα (Επετηρίδα-ΑΣΕΠ-Προϋπηρεσία).
ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός δεν βρέθηκε στο δημόσιο με ρουσφέτι, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να πείσετε για το αντίθετο.
ΚΑΝΕΝΑΣ εκπαιδευτικός δεν περισσεύει κι αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι τη σχολική χρονιά που πέρασε τα κενά ανά την Ελλάδα ήταν περίπου 2000. Πως λοιπόν ξαφνικά είμαστε πολλοί, όταν μέχρι πριν λίγο δε φτάναμε;
Ελπίζουμε τουλάχιστον να δημοσιεύσετε την επιστολή μας για να επιτρέψετε στους αναγνώστες σας να ακούσουν και την άλλη άποψη.
H ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Μανουσογιωργάκη Στ.
Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Στυλιανίδου Δ.

Πηγή:
Ε.Λ.Μ.Ε. Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου


Το άρθρο του Απόστολου Λακασά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_27/07/2013_528175 

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Το ξέσπασμα της Κωνσταντίνας Γ., εκπαιδευτικού στο ΕΠΑΣ Ιλίου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε η ΟΛΜΕ

26/7/13 Συγκέντρωση ΟΛΜΕ στο υπ.Οικονομικών
 https://www.youtube.com/watch?v=4dq0plpP9Ug#at=33


 Απόσπασμα από το βίντεο που δείχνει την τραγική κατάσταση:


Πλεονάζουν; Ποιοι πλεονάζουν οι καθηγητές;
Που είχα 50 παιδιά μόνη μου φέτος, αναπληρώτρια, γιατί δεν υπάρχει μόνιμος;
Πού να πάνε στα ΙΕΚ τα παιδιά;
Να πληρώσουν 5 χιλιάρικα, όταν δεν έχουν να φάνε;
Που είμαστε ένα σχολείο που μαζεύουμε τρόφιμα από ιδρύματα και παίρνουν τηλέφωνο τα παιδιά και ρωτάνε, τώρα που κλείνουν το σχολείο τα τρόφιμα, κύριε διευθυντά, θα μας τα δίνετε;

...
Περάσανε τα παιδιά τους από δημόσιο σχολείο κανενός απ' αυτούς;
...
Τώρα κλείνουν δημοτικά και νηπιαγωγεία...
Φτάνει. Ως εδώ...

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

FALSE COGNATES for Greek students of English

Στο διαμοιρασμένο έγγραφο
FALSE COGNATES for Greek students of English
συλλέγω λεξικές μονάδες που μοιάζουν στα ελληνικά και αγγλικά,
και έτσι ξεγελιόμαστε ότι ξέρουμε τι σημαίνουν...

Το έγγραφο επικαιροποιείται συνεχώς.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Χρήστος Κάτσικας ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Λύκειο για λίγους - Κατάρτιση και μαθητεία για τους πολλούς

 Οβιδιακές αλλαγές στο χώρο της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης (Γενικά Λύκεια – ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ) επιχειρεί το Υπουργείο Παιδείας  με στόχο την οργανωτική αναδιάρθρωση της μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης, την ανακατανομή του μαθητικού πληθυσμού και την στροφή από την εκπαίδευση στην κατάρτιση.
 Όλα τα στοιχεία αλλά και οι ίδιες οι διακηρύξεις  του Υπουργείου παιδείας φανερώνουν ότι επιλέγεται ένα εξεταστικοκεντρικό Λύκειο για λίγους, ένα Τεχνικό Λύκειο με καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και μεταγυμνασιακές σχολές κατάρτισης (ΙΕΚ) που θα στοχεύουν προοπτικά να απορροφήσουν ένα μέρος του μαθητικού πληθυσμού μετά το τέλος της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Το νήμα που διαπερνά τις νέες ρυθμίσεις στη μεταγυμνασιακή εκπαίδευση είναι η έμφαση στις εξεταστικές δοκιμασίες στο Γενικό Λύκειο και το στένεμα των διόδων, η μαθητεία στο Τεχνικό Λύκειο, η απλήρωτη εργασία μέσα από μορφές «πρακτικής άσκησης» και η  εναλλαγή από την απασχόληση στην ανεργία μέσα από τα λεγόμενα προγράμματα  απασχόλησης ορισμένου χρόνου τα οποία ουσιαστικά και τυπικά προσφέρουν δωρεάν εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. 
Αλλά ας δούμε τα πράγματα με μια σειρά για να κατανοήσουμε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου παιδείας.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ- ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ)
ΔΗΜΟΣΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ
ΣΥΝΟΛΟ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
307.707
16.729
324.436
ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΕΝΙΚΩΝ – ΕΝΙΑΙΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
234.084
14.839
248.923
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΕΠΑΛ)
89.762
355
90.117
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (ΕΠΑΣ) – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
15.142
198
15.340
ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (ΕΠΑΣ) – ΟΑΕΔ
12.333
-
12.333
Πηγή: Έρευνα του Χρήστου Κάτσικα με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, Ιούλιος  2013 (τα στοιχεία αφορούν στο σχολικό έτος 2011/12)


Γενικό Λύκειο για λιγότερους
Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει ένα Γενικό Λύκειο με περισσότερες και καθοριστικότερες εξετάσεις.  Αυτές φαίνεται να αποτελούν το «παιδαγωγικό ευαγγέλιο» και τη «γραμματική» του και πριμοδοτεί, χωρίς να το δηλώνει, την παλινόρθωση» μιας εξεταστικοκεντρικής οργάνωσης του Λυκείου. Οι λόγοι και οι αιτίες ενός τέτοιου προσανατολισμού δεν κρύβονται. Είναι το κλείσιμο των «διόδων» για το πιο αδύναμο κοινωνικά και οικονομικά τμήμα του μαθητικού πληθυσμού, η ρύθμιση των ροών και η προώθηση στην κατάρτιση ή και στην έξοδο από τις σπουδές. Η νέα «εκπαιδευτική ηθική»; Ή έχει κανείς «τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες» να σπουδάσει με στόχο ένα επιστημονικό επάγγελμα ή δεν τις έχει οπότε δε χρειάζεται «να προχωρήσει στα γράμματα». Έτσι η μέχρι σήμερα υποεκπαίδευση θα μεταμορφωθεί , όχι πολύ αργά, σε μεθοδευμένη στροφή ενός τμήματος του μαθητικού πληθυσμού στην κατάρτιση ή σε επίσημη και μαζική αποφοίτηση.
Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού των Γενικών Λυκείων συνδέεται με την προοπτική δραστικής μείωσης των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το Υπουργείο Παιδείας «υφαίνει» μεθοδικά σε τρεις μεθοδεύσεις για να πετύχει το σκοπό του. Η πρώτη μεθόδευση αφορά στην παραπέρα συρρίκνωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη συγχώνευση ή και το κλείσιμο και άλλων τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η δεύτερη μεθόδευση αφορά στη μείωση του αριθμού των εισακτέων. Η Τρίτη μεθόδευση αφορά στην επαναφορά μιας μορφής της βάσης του 10 η οποία, με τους «κατάλληλους» ελιγμούς στο βαθμό δυσκολίας των θεμάτων μπορεί να κόψει την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδων υποψηφίων.
Αλλαγές σε Επαγγελματικά Λύκεια, Επαγγελματικές Σχολές και ΙΕΚ
Παράλληλα τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Παιδείας φέρνει στη Βουλή το σχέδιο για το νέο Τεχνικό Λύκειο. Στο non paper που έδωσε στη δημοσιότητα, μετά την απόφαση του να θέσει σε διαθεσιμότητα- απόλυση σε μια νύκτα 2.000 καθηγητές με τη μέθοδο της κατάργησης των αντίστοιχων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ αναφέρει : «Σχεδιάζουμε μια Τεχνική Εκπαίδευση που στοχεύει στο να προσφέρει Ειδικότητες Επαγγελμάτων, που καλύπτουν τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και όχι τους κλάδους και τις ειδικότητες μονίμων καθηγητών, οι οποίοι διαμέσου ενός στρεβλού και νοθευμένου πλαισίου, «βρέθηκαν» να στελεχώνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές». Ξαφνικά, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι τους νόμους για την εκπαίδευση και τις ειδικότητες ή τα μαθήματα που διδάσκονται οι μαθητές τα αποφασίζουν κατά σχολείο οι εκπαιδευτικοί κι όχι οι εκάστοτε υπουργοί. Η εκπαιδευτικός Γεωργία Θάνου επισημαίνει ότι μόνο τα τελευταία 13 χρόνια έχουν ψηφιστεί 2 νόμοι για στην τεχνική εκπαίδευση και ετοιμάζεται τρίτος χωρίς κανείς απ’ τις κυβερνήσεις να μπορεί να απαντήσει στο γιατί απέτυχαν οι προηγούμενοι. Ο νόμος 2640/98που ίδρυσε τα ΤΕΕ και ο νόμος 3475/2066 που ίδρυσε τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Όλες οι εισηγητικές εκθέσεις αλλά και οι νόμοι 2640/98 και 3475/2006 όριζαν ότι οι ειδικότητες καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς εργασίας του νομού. Με ποια στοιχεία θα οριστούν οι νέες ειδικότητες; Και ποια είναι η αγορά εργασίας σε μια χώρα που ο παραγωγικός ιστός διαλύεται μέρα με τη μέρα εξ’ αιτίας του εξαρτημένου χαρακτήρα της οικονομίας; Ποιοι παράγοντες προσδιορίζουν τις ανάγκες αυτές;
Ωστόσο όσα πέπλα συσκότισης και να επιχειρούνται το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να κρύψει τα πραγματικά του σχέδια. Προωθούμε «ένα νέο Τεχνικό Λύκειο που θα παρέχει, θα μεταδίδει, θα εφοδιάζει τους σπουδαστές του με τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, με καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας» ανακοινώνει ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην τοποθέτησή του στη Βουλή (17/7) στη συζήτηση για το  πολυνομοσχέδιο. Την ίδια μέρα ο Υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου στις 17/7 στην ομιλία του  τονίζει ότι «Το Υπουργείο Παιδείας έχει προαναγγείλει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση περιλαμβάνει ένα γενικό λύκειο και ένα τύπο τεχνικού λυκείου, στο οποίο εφαρμόζεται καθολικά για όλους τους μαθητές ο θεσμός της μαθητείας, δηλαδή της πρακτικής άσκησης στην επιχείρηση».
Είναι φανερό λοιπόν ότι κέντρο βάρους στο νέο Τεχνικό Λύκειο αποτελεί η μαθητεία, δηλαδή με βάση το λεγόμενο «δυαδικό σύστημα» η εκπαίδευση δεν γίνεται μόνο στο σχολείο αλλά και στο χώρο εργασίας, δηλαδή στις επιχειρήσεις. Έτσι ο σκοπός της επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν είναι η ολόπλευρη γνώση μιας τέχνης, αλλά η εκπαίδευση πάνω σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας. Οι νέοι που εργάζονται αμείβονται στα πλαίσια της μαθητείας με μισθούς - φιλοδωρήματα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η φθηνή εργασία και καταρτίζεται το αυριανό εργατικό δυναμικό – λάστιχο που θα εναλλάσσεται απ’ την απασχόληση στην ανεργία μέσα απ’ τα προγράμματα «απασχόλησης» που παραχωρούν δωρεάν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα στους εργοδότες κάτω από τον τίτλο της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.
Την ίδια ώρα πριμοδοτείται το υπάρχον σύστημα κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ) με τη στρατολόγηση χιλιάδων μαθητών αποφοίτων Γυμνασίου. Για πρώτη φορά από την Συνταγματική κατοχύρωση της 9χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης πριν 30 περίπου χρόνια, ωθούνται 15χρονοι μαθητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές στο Λύκειο και να ενταχθούν στον αστερισμό της πρόωρης κατάρτισης, που εκτός των άλλων έχει και δίδακτρα τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Και όσο κι αν ο Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει επιδότηση των διδάκτρων για όλους τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, από το Σεπτέμβρη του 2013 και έως το 2020, μέσω των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της επιδότησης έχει ημερομηνία λήξης το 2015.
Κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Στο νόμο για τη δια βίου εκπαίδευση αντιστοιχίζεται  η τυπική με την μη τυπική και την άτυπη εκπαίδευση. Ανοίγει έτσι ο δρόμος να αποκτήσει κάποιος τα διάφορα πτυχία επιπέδου 2 και 3 κατ’ αρχήν και μέσα από άλλα μονοπάτια πέρα από τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση. Με λίγα λόγια ωθούνται χιλιάδες νέοι στο κυνήγι σεμιναρίων ή πρακτικής εργασίας άνευ πληρωμής, προκειμένου να μαζέψουν πιστωτικές μονάδες, αντί να σπουδάσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Μάθε το πόστο σου!»
Οι νέες ρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης που στοχεύουν στην έξοδο των φτωχών από τα σχολεία, στην αναδιάρθρωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην ιδιωτικοποίηση του δημοσίου, σχετίζεται σαφώς με την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας που έχει οδηγήσει σε περιθωριοποίηση μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού.
Είναι φανερό ότι σ΄ όλες τις περιπτώσεις, πάντα στο πνεύμα των νέων ρυθμίσεων, επιστρατεύεται, βέβαια, η γλώσσα της «κρίσης» του σχολείου, η «πτώση του επιπέδου σπουδών», η «αναντιστοιχία πτυχίου και αγοράς εργασίας», η «σχολική αποτυχία», η «αδιαφορία των μαθητών» κ.λπ., έτσι ώστε μέσα από υπεραπλουστεύσεις να «λιπανθούν» στο «έδαφος» της κοινής γνώμης, ως αναγκαίες και επείγουσες οι επιλογές εκείνες που η υλοποίησή τους δεν αποτελεί παρά μεθόδευση αυτών που διακαώς επιθυμούν να ξεφύγουν από τον κατάλογο των υπευθύνων της κρίσης.
Η έννοια «αγορά» αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του νέου σχεδιασμού που επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας και είναι από αυτή την άποψη το «κλειδί» για να κατανοήσουμε το είδος της εκπαίδευσης, την ποιότητα των σχέσεών της με την κοινωνία και το νέο περιεχόμενό της. Η αγοραία παιδεία αφαιρεί από το λεξιλόγιό της ακόμη και την τυπική ισότητα των προηγούμενων χρόνων στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Τώρα φέρνει πιο κοντά την ατομική βούληση στον κοινωνικό προσδιορισμό, με στόχο η κοινωνική κατανομή μέσω του σχολείου να ανταποκρίνεται στις διαγραφόμενες προοπτικές μιας κοινωνίας με κατεστραμμένη παραγωγική βάση, διογκωμένη ανεργία, υποαπασχόληση, μαύρη εργασία για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Προφανώς, πάνω από όλα ισχύουν τα λόγια που ακούστηκαν κάμποσα χρόνια πριν στην αγγλική Βουλή από το στόμα συντηρητικού βουλευτή και «συμπύκνωναν» τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ : «Εάν έχουμε έναν ανώτερο και εκπαιδευμένο αλλά άνεργο πληθυσμό ίσως αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερες κοινωνικές συγκρούσεις. Υπάρχει ανάγκη να αντιστοιχήσουμε ξανά την κοινωνική θέση και το εκπαιδευτικό επίπεδο. Επιτέλους οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τη θέση τους στην κοινωνία»!


Χρήστος Κάτσικας, 
μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Καλλιθέας- Νέας Σμύρνης - Μοσχάτου

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο


ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΛΜΕ

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας για την «χωρίς ιερό και όσιο» δράση του, προκειμένου να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την τροϊκανή εντολή, να ρίξει στον καιάδα της διαθεσιμότητας – απόλυσης χιλιάδες εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ. Εργάζονται ακόμα και τις βραδινές ώρες και τις αργίες για αυτό το σκοπό!
Συγκεκριμένα, με έγγραφό του Υπ. Παιδείας που κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αργά το βράδυ της Παρασκευής 19/7/13, ζητιέται να ειδοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί  που εντάσσονται στις κατηγορίες που εξαιρούνται για να καταθέσουν 5 δικαιολογητικά, κατά περίπτωση, μέσα σε λίγες ώρες. 
Οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης υποχρεούνταν να τα αποστείλουν στο Υπουργείο έως τις 2 μμ του Σαββάτου 20/7/13!!!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ!
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/7/13 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΕ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΟΪΚΑΣ.
ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ: η κυβέρνηση έχοντας διακόψει τις σχέσεις της με τη δημοκρατική νομιμότητα σε αυτή τη χώρα, λειτουργεί με το τρίπτυχο: αποφασίζουμε  - διατάζουμε – απολύουμε.

ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
Συνεχίζουμε και δίνουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση στις διαθεσιμότητες.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/7 ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
ΣΤΙΣ 12 μ. ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 20/7/13

Κοτσιφάκης Θέμης

Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 22/7 στις 12 μμ στα Γραφεία της ΟΛΜΕ


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας
·                  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ κέντρα αγώνα» σε κάθε περιοχή
·        Δευτέρα 22/7, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις.
Στην Αθήνα, στις 12, στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού & Κορνάρου 2, Σύνταγμα)

Τίποτα δεν έχει τελειώσει.
 Μπορούμε με τον μαζικό, συντονισμένο, παρατεταμένο αγώνα να τους σταματήσουμε.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ,
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ο.Λ.Μ.Ε. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

Ο.Λ.Μ.Ε. 
Ερμού & Κορνάρου 2 
ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255
FAX: 210  33 11 338
e-mail:olme@otenet.gr 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, που σε ολόκληρη την Ελλάδα, έδωσαν τη μάχη για την απόκρουση της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, για την αποτροπή της ψήφισης του ν/σχ, που οξύνει τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στους εργαζόμενους, στο λαό.
Για πρώτη φορά, μετά από ένα σχεδόν αιώνα, προχωράνε σε διαθεσιμότητες – απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
Καταργούν ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα  των εργαζομένων και τα μέτρα προστασίας της εργασίας, τις συλλογικές συμβάσεις και τις κατώτατες αμοιβές. Διαλύουν δημόσιες υπηρεσίες, καταργούν δυναμικούς τομείς της δημόσιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και τους εκχωρούν στη ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, επιχειρούν τη συνολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης και την προσαρμογή της στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.
Η επίθεση Κυβέρνησης – Τρόικας περνάει τώρα σε νέα φάση. Το ίδιο και ο δικός μας αγώνας.  Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρώνουμε τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαντάμε άμεσα στις προσπάθειες εφαρμογής των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων. 

Προετοιμάζουμε τους μεγάλους αγώνες του Σεπτεμβρίου.
-      Καλούμε τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας να συνεχίσουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους. Να δημιουργήσουν σε κάθε περιοχή «κέντρα αγώνα»,  σε συνεργασία με σωματεία, φορείς και συλλογικότητες των περιοχών, με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (συλλόγους πρωτοβάθμιας, ενώσεις και ομοσπονδίες γονέων, μαθητές, φοιτητές). Δημιουργούμε επιτροπές αγώνα μετά από απόφαση των ΔΣ των ΕΛΜΕ.
Ιδιαίτερα να συσπειρώσουμε τους συναδέλφους μας που τίθενται σε διαθεσιμότητα, τους αναπληρωτές που είναι απολυμένοι, τους σχολικούς φύλακες που απολύονται. Τους μαθητές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ που δεν θα βρίσκουν σχολείο, όλους τους μαθητές μας. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε να μη  απουσιάζει κανείς από  τα σχολεία μας την 1η του Σεπτέμβρη.
  -     Τη Δευτέρα 22/7, ημέρα που ξεκινάει η διαθεσιμότητα, καλούμε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες παρεμβάσεις σε όλες τις περιοχές, ανάλογα με τις δυνατότητες των τοπικών ενώσεων.
Στην Αθήνα, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Δευτέρα 22/7, ώρα 12, στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού & Κορνάρου 2, Σύνταγμα).
 -      Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλεί τις ομοσπονδίες των κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση αυτή την περίοδο, αλλά και όλες τις ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε συνάντηση για να οργανωθεί από κοινού ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις αλλά και συνολικά ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης  - Τρόικας. Προτείνουμε η συνάντηση να γίνει την Τετάρτη 24/7 στις 7μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ.
-      Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θεωρώντας ότι η βασική κατεύθυνση του αγώνα μας είναι η συνδικαλιστική – πολιτική αντιπαράθεση με τις εξοντωτικές πολιτικές της κυβέρνησης και ότι η λύση θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο, διερευνά όλες τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν από το κίνημα (νομικές και άλλες), ώστε να παρεμποδιστεί η εφαρμογή του νόμου με κάθε τρόπο (για το θέμα αυτό θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τις επόμενες ημέρες).
Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορούμε με τον μαζικό, συντονισμένο, παρατεταμένο αγώνα να τους σταματήσουμε.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ,
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό παιδείας, του Κωνσταντίνου Κωνσταντούλα, διευθυντή του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας


Κύριε Αρβανιτόπουλε,

οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει να μιλάνε με όνομα και επώνυμο και να κοιτούν στα μάτια τους συνομιλητές τους και τους μαθητές τους, δεν κρύβονται πίσω από ανώνυμα non paper με τα οποία γίνεται η επικοινωνία του Υπουργείου τις τελευταίες μέρες.


«το σχολείο, μας ομορφαίνει την ψυχή μας…»

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας.

Κύριε Αρβανιτόπουλε, οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει να μιλάνε με όνομα και επώνυμο και να κοιτούν στα μάτια τους συνομιλητές τους και τους μαθητές τους, δεν κρύβονται πίσω από ανώνυμα non paper με τα οποία γίνεται η επικοινωνία του Υπουργείου τις τελευταίες μέρες.

Η απόφαση για την  κλείσιμο των τομέων και των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ κρίνεται ιδιαίτερα  Ρατσιστική σε τρείς τουλάχιστον περιπτώσεις καθώς πλήτει πρώτον κυρίως τα κορίτσια, με δεδομένο ότι σ αυτές τις ειδικότητες το 90% είναι γυναικείος πληθυσμός, δεύτερον τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας καθώς από αυτά προέρχεται σχεδόν το σύνολο των μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και τρίτον την πολυπολιτισμικότητα στην εκπαίδευση δεδομένου ότι τα παιδιά των περισσότερων μεταναστών επιλέγουν την επαγγελματική εκπαίδευση για τις σπουδές τους.

Διαβάστε όμως ποια σχολεία θα κλείσετε με αυτήν την απόφαση.

Την μέρα  που ανακοινώθηκε η κατάργηση,  πολλά παιδιά που ήρθαν αυθόρμητα στο σχολείο για να μάθουν τα νέα ότι κλείνει ο τομέας τους και μάλλον το σχολείο τους, πάρα πολλά ξέσπασαν σε κλάματα και με ρωτούσαν ένα πράγμα «κύριε γιατί μας κλείνουν το σπίτι μας;» ξέρω ότι μπορεί να σας φαίνεται περίεργο μαθητές να αποκαλούν το σχολείο σπίτι αφού για το υπουργείο οι μαθητές είναι αριθμοί  και δεν έχουν ψυχή, όμως στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ όπου έρχονται κυρίως τα παιδιά των λαϊκότερων στρωμάτων το σχολείο, οι συμμαθητές και οι καθηγητές αποτελούν το σπίτι και την οικογένεια τους .

Αυτά τα παιδιά έρχονται στο σχολείο διανύοντας καθημερινά αποστάσεις 20 -50 χιλιομέτρων ξεκινώντας από τα σπίτια τους στις 6:30 το πρωί και επιστρέφοντας στις 2:30 το μεσημέρι. Επέλεξαν όμως αυτό το δύσκολο δρόμο, για δυο λόγους όπως δηλώνουν τα ίδια και οι κηδεμόνες τους, ο πρώτος αφορά την αδυναμία συνέχισης σπουδών στο Γενικό Λύκειο λόγω των φροντιστηρίων που πρέπει να πληρώνουν και ο δεύτερος η δυνατότητα που τους παρέχει το ΕΠΑΛ να αποκτήσουν ένα πτυχίο που θα τους βοηθήσει επαγγελματικά στο μέλλον και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΤΕΙ πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους μέσα από τις Πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Αυτά τα παιδιά συμμετείχαν και πρωταγωνίστησαν σε περισσότερες από 40 δράσεις και δραστηριότητες σχολικές και εξωσχολικές, που αφορούν το περιβάλλον, την αιμοδοσία, τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, δενδροφυτεύσεις, ενημερώσεις σχετικά με ναρκωτικά τροχαία διαδίκτυο, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλα πολλά. Παρακολουθώντας παράλληλα, κανονικότατα  τα μαθήματα τους και καταφέρνοντας τα περισσότερα να πετύχουν και πολύ υψηλές βαθμολογίες και υλοποιήσουν τα όνειρα τους για εισαγωγή στα αντίστοιχα ΤΕΙ όπου οι βάσεις εισαγωγής είναι πολύ πάνω το δέκα. Όλα αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς φροντιστήρια.

Δίπλα σ΄αυτά τα παιδιά υπήρχαν καθημερινά εκπαιδευτικοί όλοι τους με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ( ΤΕΙ, ΑΕΙ, Πολυτεχνείο, Ιατρική), όλοι τους με επιπλέον παιδαγωγικές σπουδές (ΣΕΛΕΤΕ ή παιδαγωγικά τμήματα) στη μεγάλη πλειοψηφία με δεύτερα πτυχία, με ξένες γλώσσες, γνώσεις υπολογιστών κ.α

Τα απογεύματα και στον ελεύθερο χρόνο, σε αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται το non paper, οι περισσότεροι από αυτούς παρακολουθούσαν σεμινάρια για προβλήματα εφηβείας, μαθησιακές δυσκολίες, θέματα για εξαρτησιογόνες ουσίες, νέες τεχνολογίες και αρκετοί από αυτού δίδαξαν και στα κοινωνικά φροντιστήρια του νομού.

Τα δυο τελευταία χρόνια περισσότερα από 10 παιδιά του σχολείου, με πραγματικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης ( στη διατροφή και την ένδυση), συνέχισαν να έρχονται στο σχολείο χάρις στην οικονομική υποστήριξη που τους δινόταν από τους καθηγητές του σχολείου.

Δεν θέλω να σας κουράσω με περισσότερες αναφορές εξ άλλου μπορείτε να μάθετε για τις δραστηριότητες αυτών των σχολείων αν μπείτε σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα τους

Επιτρέψτε μου να παραθέσω δυο αναφορές μαθητών μας για το σχολείο τους

Η πρώτη προέρχεται από μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν απολυθεί από τη δουλειά τους και ήρθαν να πάρουν ένα πτυχίο για επαγγελματική αποκατάσταση. «Γραφτήκαμε στο ΕΠΑΛ για να πάρουμε ένα πτυχίο που θα μας έδινε κάποια μόρια σε μελλοντικούς διαγωνισμούς. Όμως κερδίσαμε πάρα πολλά περισσότερα. Νιώσαμε χαρά, λύπη, αγωνία, ευτυχία αλλά το κυριότερο μας δώσατε πίσω την ελπίδα για τη Ζωή που κάποιο μας στέρησαν…»

Η δεύτερη αναφορά είναι τα λόγια μιας μαθήτριας για την επιλογή του σχολείου στα αειφόρα σχολεία της Ελλάδας. «έχουμε το πιο όμορφο σχολείο, όχι γιατί είναι όμορφο κτίριο ή γιατί οι καθηγητές μας είναι όμορφοι στην εμφάνιση, αλλά γιατί καταφέρνουν και ομορφαίνουν την ψυχή μας…»

Τώρα πλέον γνωρίζετε ποιους τομείς και ποια σχολεία κλείνετε.

Έχω την τιμή να λέω ότι είμαι διευθυντής αυτών των εξαίρετων εκπαιδευτικών  που δίνουν ελπίδα για ζωή και ομορφαίνουν τις ψυχές αυτών των εξαίρετων παιδιών.

Κάποιο ανώνυμοι θα ντρέπονται γιατί μαυρίζουν τις ψυχές αυτών των παιδιών.

Κωνσταντίνος Κωνσταντούλας

Διευθυντής του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Πώς δικαιολογεί το υπουργείο παιδείας τις απολύσεις 2.482 καθηγητών


Mερικές επισημάνσεις στις δικαιολογίες του υπουργείου:

'Οι υπόλοιπες επτά ειδικότητες επαγγελμάτων αφορούν επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας, οι απόφοιτοι των οποίων στην πλειοψηφία τους δεν βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση. "

Δηλ. θα πρέπει να καταργήσει και όλα τα άλλα τμήματα, σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, των οποίων οι πτυχιούχοι δεν απορροφώνται από τη αγορά εργασίας;;;
Ποια ακριβώς "αγορά εργασίας" εννοεί στη σημερινή μνημονιακή Ελλάδα με την ανεργία των νέων 15-24 ετών να έχει εκτοξευτεί στο 57,5%  τον Απρίλιο του 2013;


"Στις ΕΠΑΣ: Τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Α' τάξη ΕΠΑΣ δεν θα παρέχονται οι ειδικότητες που καταργούνται για τους μαθητές που αποφοίτησαν εφέτος από την Α' Λυκείου ΕΠΑΛ ή Γενικού Λυκείου, δηλαδή: Αργυροχρυσοχοΐας, σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος, βοηθών φυσιοθεραπευτών, βοηθών οδοντοτεχνιτών, βοηθών ακτινολογικών εργαστηρίων, βοηθών φαρμακείων, αισθητικής τέχνης και κομμωτικής τέχνης.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε αυτές τις ειδικότητες των ΕΠΑΣ υπάρχουν μαθητές μόνο στη Β' ΕΠΑΣ και είναι συνολικά 5.960, οι οποίοι αδιάλειπτα θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και γι' αυτό τον σκοπό θα απασχοληθούν ωρομίσθιοι καθηγητές, με προτεραιότητα πρόσληψης για αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέψαμε στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε."

Δηλαδή απολύονται κυρίως μόνιμοι & αναπληρωτές που κοστίζουν ακριβά και έχουν εργασιακά δικαιώματα και θα προσληφθούν ωρομίσθιοι που κοστίζουν ψίχουλα.






Απαντήσεις στις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ για διάλυση της Τεχνικής εκπαίδευσης που τινάζει στον αέρα 20.000 μαθητές, δίνει το υπουργείο Παιδείας. Σε άτυπη ενημέρωσή του ο Κώστας Αρβανιτόπουλος περνά στην αντεπίθεση καταγράφοντας πέντε «μύθους» και «πραγματικότητες».

1. Μύθος: Το υπουργείο Παιδείας κλείνει τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, «καταργεί» την Τεχνική Εκπαίδευση.
Η πραγματικότητα: Στην τεχνική εκπαίδευση, στα ΕΠΑΛ μετά την Α' Λυκείου υπάρχουν 12 τομείς επαγγελμάτων με επιμέρους ειδικότητες και στις ΕΠΑΣ 30 ειδικότητες επαγγελμάτων εκ των οποίων καταργούνται στις ΕΠΑΣ 8 ειδικότητες επαγγελμάτων και στα ΕΠΑΛ 2 τομείς, με επιμέρους ειδικότητες επαγγελμάτων.
Οι πέντε από αυτές τις ειδικότητες επαγγελμάτων (Κομμωτικής - Αισθητικής - Γραφικών Τεχνών - Αργυροχρυσοχοΐας - Σχεδίασης και Παραγωγής ενδύματος) δεν αποτελούν αντικείμενο της τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά επαγγελματικές δεξιότητες που μπορούν να αποδίδονται τόσο από τα δημόσια ΙΕΚ όσο και από Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) ή σε ανώτερο επίπεδο μερικές εξ αυτών από ΤΕΙ.
Οι υπόλοιπες επτά ειδικότητες επαγγελμάτων αφορούν επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας, οι απόφοιτοι των οποίων στην πλειοψηφία τους δεν βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση. Παράλληλα, δημιουργείται σύγχυση στην αγορά εργασίας η οποία πλήττει αποφοίτους ανώτερων βαθμίδων εκπαίδευσης, ιδίως ειδικοτήτων επαγγελμάτων αποφοίτων δημοσίων ΙΕΚ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής ειδικότητες επαγγελμάτων: Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων και Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων.
2. Μύθος: Το υπουργείο Παιδείας «καταργώντας» τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και κυρίως ιδιωτικά ΙΕΚ.
Η πραγματικότητα: Σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 11 ιδιωτικά ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ και 387 δημόσια ΕΠΑΛ και 102 δημόσιες ΕΠΑΣ. Από τα 11 ιδιωτικά τα 2 είναι ΕΠΑΛ και οι 9 ΕΠΑΣ, τα οποία προφέρουν ελάχιστες ειδικότητες από τις 49 ειδικότητες επαγγελμάτων που προσφέρονται στα δημόσια ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Συγκεκριμένα τα ιδιωτικά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ είναι στις εξής περιοχές:
* Στη Θεσσαλονίκη 1 ΕΠΑΛ και 1 ΕΠΑΣ
* Στην Αχαΐα 2 ΕΠΑΛ και 1 ΕΠΑΣ
* Στην Πιερία 2 ΕΠΑΣ
* Στο Ηράκλειο 1 EΠΑΣ
* Στα Τρίκαλα 1 ΕΠΑΣ
* Στα Χανιά 2 ΕΠΑΣ
* Στην Αθήνα 1 ΕΠΑΣ
Επίσης, το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί 91 Δημόσια ΙΕΚ τα οποία παρέχουν τις ανάλογες καταργούμενες ειδικότητες επαγγελμάτων, αλλά και με τη δρομολογούμενη αναβάθμισή τους θα μπορούν να τις παρέχουν και σε αποφοίτους Γυμνασίου.
3. Μύθος: Το υπουργείο Παιδείας καταργώντας τις θέσεις των 2.482 καθηγητών αυτών των κλάδων και ειδικοτήτων αφήνει στο δρόμο 20.000 μαθητές, τους αφήνει χωρίς σχολείο.
Η πραγματικότητα: Οι 13.165 μαθητές που από τη σχολική χρονιά 2012-2013 επέλεξαν ειδικότητες επαγγελμάτων που καταργούνται, απρόσκοπτα θα τις ολοκληρώσουν έως ότου να αποφοιτήσουν. Οι μαθητές που τον Σεπτέμβριο του 2013 πρέπει να επιλέξουν ειδικότητες επαγγελμάτων στις ΕΠΑΣ ή τομείς επαγγελμάτων στα ΕΠΑΛ θα επιλέξουν μεταξύ των εναπομεινάντων 22 ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ και 10 Τομέων στα ΕΠΑΛ.
Συγκεκριμένα:
* Στις ΕΠΑΣ: Τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Α' τάξη ΕΠΑΣ δεν θα παρέχονται οι ειδικότητες που καταργούνται για τους μαθητές που αποφοίτησαν εφέτος από την Α' Λυκείου ΕΠΑΛ ή Γενικού Λυκείου, δηλαδή: Αργυροχρυσοχοΐας, σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος, βοηθών φυσιοθεραπευτών, βοηθών οδοντοτεχνιτών, βοηθών ακτινολογικών εργαστηρίων, βοηθών φαρμακείων, αισθητικής τέχνης και κομμωτικής τέχνης.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε αυτές τις ειδικότητες των ΕΠΑΣ υπάρχουν μαθητές μόνο στη Β' ΕΠΑΣ και είναι συνολικά 5.960, οι οποίοι αδιάλειπτα θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και γι' αυτό τον σκοπό θα απασχοληθούν ωρομίσθιοι καθηγητές, με προτεραιότητα πρόσληψης για αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέψαμε στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
* Στα ΕΠΑΛ: Τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Β' τάξη ΕΠΑΛ δεν θα παρέχεται ο Τομέας Υγείας & Πρόνοιας καθώς και ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών - Γραφικών Τεχνών, που καταργούνται για τους μαθητές που αποφοίτησαν εφέτος από την Α' Λυκείου ΕΠΑΛ ή Γενικού Λυκείου.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 σε αυτές τις Ειδικότητες των ΕΠΑΛ υπάρχουν μαθητές μόνο στη Γ' ΕΠΑΛ και είναι συνολικά 7.205, οι οποίοι απρόσκοπτα θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και γι' αυτό τον σκοπό θα απασχοληθούν ωρομίσθιοι καθηγητές με προτεραιότητα πρόσληψης για αυτούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέψαμε στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε.
4. Μύθος: Οι μόνιμοι καθηγητές των καταργούμενων ειδικοτήτων κάλυπταν πλήρως ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους τις ανάγκες σε προσωπικό.
Η πραγματικότητα: Στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ εργάζονται ως σήμερα 10.560 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου του μόνιμου προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Από τους 10.560 εκπαιδευτικούς, οι 9.420 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 844 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των ΚΑΤΕΕ και ΚΑΤΕ) και οι 296 είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με την κατάργηση των παρεχόμενων ειδικοτήτων επαγγελμάτων καταργούνται 50 κλάδοι ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και αντίστοιχα τίθεται σε διαθεσιμότητα το σύνολο των 296 Καθηγητών αποφοίτων ΔΕ, 218 από το σύνολο των 844 καθηγητών αποφοίτων ΤΕ και 1.968 από το σύνολο των 9.420 καθηγητών ΠΕ.
Παράλληλα με τους 10.560 μόνιμους εκπαιδευτικούς ετησίως απασχολούνταν περίπου 750 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές, δηλαδή το 6,5% του απασχολούμενου πλήθους εκπαιδευτικών. Το ποσοστό των αναπληρωτών και ωρομισθίων διπλασιάζεται στις ειδικότητες εκπαιδευτικών που καταργούνται. Συγκεκριμένα οι μόνιμοι καθηγητές των οποίων οι κλάδοι καταργούνται είναι συνολικά 2.482 και ετησίως σε αυτούς τους κλάδους και τις ειδικότητες καθηγητών απαιτούνταν περίπου 350 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές, δηλαδή 11% του απασχολούμενου πλήθους.
5. Μύθος: Στις καταργούμενες ειδικότητες επαγγελμάτων είχαν πρόσβαση όλοι οι μαθητές της χώρας για να τις επιλέξουν εάν το επιθυμούσαν.
Η πραγματικότητα: Σε όλη την επικράτεια λειτουργούν 387 σχολικές μονάδες ΕΠΑΛ και 102 σχολικές μονάδες ΕΠΑΣ. Ως το σχολικό έτος 2012-2013 στα ΕΠΑΛ μπορούσες να φοιτήσεις και να αποφοιτήσεις σε μία εκ των 19 προσφερομένων ειδικοτήτων και στις ΕΠΑΣ σε μία εκ των 30 προσφερομένων ειδικοτήτων. Θεωρητικώς όμως, γιατί στην πραγματικότητα δεν παρέχουν όλα τα ΕΠΑΛ και όλες οι ΕΠΑΣ το σύνολο αυτών των ειδικοτήτων και των τομέων, παρά μόνο κάποιες εξ αυτών.
«Και το ποια ειδικότητα παρέχεται πού εξαρτάται από το αν υπάρχει έστω ένας μόνιμος καθηγητής που μπορεί να "συμπαρασύρει" τη δημιουργία τμήματος, δηλαδή την εγγραφή μαθητών, στο συγκεκριμένο σχολείο και αν συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 15 μαθητών, ενώ στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα ο αριθμός αυτός περιορίζεται στους 10» καταλήγει το ίδιο κείμενο.

Κινητοποιήσεις ΟΛΜΕ: Όχι στις απολύσεις, τη διαθεσιμότητα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΜΕ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ – ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ
Μετά από  σύσκεψη των ΔΣ των ΕΛΜΕ της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 11/7/13, το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε τα παρακάτω:
  1. Να δοθεί Συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 15/7/13 στις 11.00 π.μ. στην ΟΛΜΕ
  2. Να δημιουργηθεί ραδιοφωνικό σποτ
  3. Γράμμα σε γονείς για τις επιπτώσεις των διαθεσιμοτήτων και όλων των κυβερνητικών μέτρων στην εκπαίδευση.
  4. Να υπάρξει καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες
  5. 5.      Κινητοποίηση – μαζική διαμαρτυρία στη Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής (Τσόχα 13-15, Αμπελόκηποι) την Παρασκευή 12/7/13 στη 1 μμ.
  6. Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15/7/13 στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους), με προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 7 μμ. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στη συγκέντρωση της Αθήνας.
  7. Μεγάλη συγκέντρωση την Τρίτη 16/7/13 στην Αθήναστην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:30 π.μ. (ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όπου θα συζητιέται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο-φονιάς που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκανών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις μαζί με άλλα βάρβαρα μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων). Την ίδια ημέρα καλούμε τις ΕΛΜΕ σε συντονισμό με σωματεία της περιοχής τους να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στη συγκέντρωση της Αθήνας.
  8. Επιστολή σε όλους τους βουλευτές στην οποία θα επισημαίνεται και η προσωπική ευθύνη τους να μην υπερψηφίσουν τουλάχιστον τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που περιέχουν διαθεσιμότητες και απολύσεις στην εκπαίδευση και όχι μόνο.
  9. Δημιουργία επιτροπής αγώνα στην ΟΛΜΕ με στόχο την υλοποίηση αποφάσεων των κινητοποιήσεων.
  10. Συνέχιση των κινητοποιήσεων και το επόμενο διάστημα με νέες αποφάσεις του ΔΣ.
Προτάσεις και ιδέες για υλοποίηση από τις ΕΛΜΕ
1. Συνεδριάσεις Δ.Σ. των Πρωτοβαθμίων Συλλόγων, για το σχεδιασμό και την οργάνωση άμεσων κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες.
2.  Γενικές Συνελεύσεις ή συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών.
3. Πρωτοβουλίες για κοινή δράση με τα σωματεία άλλων εργαζομένων στο δημόσιο που τίθενται σε διαθεσιμότητα – απόλυση.
4.  Ανοικτές συγκεντρώσεις για ενημέρωση και κοινή δράση με τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και όλα τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Συμμετοχή στις συνελεύσεις άλλων κλάδων ενόψει και της προετοιμασίας της πανεργατικής απεργίας και των συλλαλητηρίων.
5. Ενημέρωση των γονιών και των μαθητών για τις καταστροφικές συνέπειες για την εκπαίδευση των μέτρων που λαμβάνονται, αλλά και των νομοσχεδίων που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας σε γενικό και τεχνολογικό λύκειο.
6. Καταλήψεις Διευθύνσεων εκπαίδευσης
7. Να δοθεί η επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους βουλευτές, από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε όλους τους τοπικούς βουλευτές.
8. Να ζητηθούν ψηφίσματα από όλους τους Δήμους, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
9. Πανό σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
Να αναλάβουμε πρωτοβουλία σε κάθε κατεύθυνση, σε όλα τα επίπεδα αλλά και κάθε μορφής –ακόμα και σε συνεργασία με άλλες Κοινωνικές Οργανώσεις, Φορείς και Συνδικάτα- για να κάνουμε γεγονός το ζήτημα των απολύσεων στους εργαζόμενους σε κάθε χώρο και κλάδο, για να επιτύχουμε την υψηλότερη συνθήκη αλληλεγγύης, να πετύχουμε συνθήκες ενότητας, μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για ολόκληρη την επόμενη περίοδο.
Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να καταστρέφει άλλο το δημόσιο σχολείο και να εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς. Κοινό μέτωπο όλων τώρα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Θα είμαστε όλο το καλοκαίρι σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν θα γίνει αποδεκτή και θα είναι «αιτία πολέμου».
ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΛΕΟΝΑΖΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
Κατεβάστε τη σχετική ανακοίνωση σε μορφή pdf … εδώ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

just created my first grid spreadsheet



http://www.editgrid.com/user/ninos/NINOS_EX_LIBRIS

FILES SAVED AUTOMATICALLY

Software architecture

EditGrid is developed on an open-source software architecture. It runs on Catalyst as the web application framework and uses Gnumeric as its back-end support. It adopts Ajax technology at the front-end.[28]


EditGrid is an Online Spreadsheet service delivering Data on Demand.

Over 100,000 personal and business users are registered with EditGrid to collaborate on spreadsheets.
  • Spreadsheet. With majority of Excel features, EditGrid allows you to start working easily.
  •  
  • Online. With sharing, collaboration & publishing features, EditGrid serves a big set of use cases better than Excel.
  •  
  • Data. Connected to live data sources, EditGrid delivers data on demand.

Κατάργηση ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις

του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ
«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»

Σε άσχετο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» καταργούν σύνταγμα, νόμους, ακόμα και κανόνες δικαίου που ισχύουν από την αρχαιότητα!!! Απολύουν ανθρώπους με το έτσι θέλω… «Κινητικότητα, Διαθεσιμότητα, Απόλυση» και ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν τα άρθρα… «Άρθρο 83 Πρόγραμμα Ιπποδρομιών» «Άρθρο 84 Έπαθλα Ιπποδρομιών» μπερδεύουν τους εργαζόμενους με τα Γαϊδουριά και τους Άλογομούρηδες!!!
Τολμούν στην αιτιολογική έκθεση να αναφέρουν… «Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του εκπαιδευτικού συστήματος της Χώρας και με σκοπό την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και την εναρμόνισή της με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, καθώς και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και τη μείωση του πληθωρισμού των ειδικοτήτων στην εκπαίδευση, σύμπτωμα στρεβλώσεων του παρελθόντος, κρίνεται αναγκαία, μέσω των παραγράφων 1 έως και 4 του παρόντος άρθρου η κατάργηση των κλάδων του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναφέρονται στην προτεινόμενη ρύθμιση».
Και έχουν την εντύπωση ότι ο λαός θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια…
Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μοίρα…
ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΡΘΡΑ…
Άρθρο 80
Κατάργηση ειδικότητας σχολικών φυλάκων
Άρθρο 81
Κατάργηση θέσεων κλάδου δημοτικής αστυνομίας
Άρθρο 82
Κατάργηση ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις
Άρθρο 83
Πρόγραμμα Ιπποδρομιών
Άρθρο 84
Έπαθλα Ιπποδρομιών
Άρθρο 90
Διαθεσιμότητα
Άρθρο 91
Κινητικότητα
Άρθρο 103
Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό

-Οι κάτωθι ειδικότητες των αντίστοιχων κλάδων και κατηγοριών του προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και το σύνολο των κατεχόμενων από το προσωπικό αυτό οργανικών θέσεων καταργούνται:
1.    ΠΕ12.12 - ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
2.    ΠΕ14.01 – ΙΑΤΡΟΙ
3.    ΠΕ14.02 – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
4.    ΠΕ14.03 – ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
5.    ΠΕ14.06 – ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
6.    ΠΕ17.09 - ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
7.    ΠΕ17.13 - ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
8.    ΠΕ18.01 - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
9.    ΠΕ18.04 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
10.    ΠΕ18.05- ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
11.    ΠΕ18.07 - ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
12.    ΠΕ18.08 – ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ
13.    ΠΕ18.09 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
14.    ΠΕ18.10 – ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
15.    ΠΕ18.11 – ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ
16.    ΠΕ18.20 – ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
17.    ΠΕ18.21 - ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ
18.    ΠΕ18.24 – ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
19.    ΠΕ18.25 – ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
20.    ΠΕ18.26 – ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ
21.    ΠΕ18.27 – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ
22.    ΠΕ18.29 – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
23.    ΠΕ18.33 – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΟΙ
24.    ΠΕ18.37 - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
25.    ΠΕ18.39 - ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
26.    ΠΕ34 – ΙΤΑΛΙΚΗΣ
27.    ΠΕ40 – ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ
28.    ΤΕ01.08 - ΧΗΜΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
29.    ΤΕ01.10 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
30.    ΤΕ01.11 - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
31.    ΤΕ01.12 – ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ
32.    ΤΕ01.14 - ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
33.    ΤΕ01.19 – ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ
34.    ΤΕ01.20 – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
35.    ΤΕ01.25 – ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ
36.    ΤΕ01.26 – ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΗΣ
37.    ΤΕ01.29 - ΒΟΗΘ.ΙΑΤΡ. ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓ. ΕΡΓΑΣΤHΡΙΩΝ
38.    ΤΕ01.30 - ΒΟΗΘΟΙ ΠΑΙΔΟΚΟΜΟΙ – ΒΡΕΦΟΚΟΜΟΙ
39.    ΤΕ01.31 - ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
40.    ΔΕ01.01 – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ
41.    ΔΕ01.02 – ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΕΣ
42.    ΔΕ01.04 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ
43.    ΔΕ01.05 – ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
44.    ΔΕ01.08 – ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΕΣ
45.    ΔΕ01.10 - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
46.    ΔΕ01.11 - ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΨΥΞΕΩΝ (ΨΥΚΤΙΚΟΙ)
47.    ΔΕ01.12 – ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ
48.    ΔΕ01.13 – ΞΥΛΟΥΡΓΟΙ
49.    ΔΕ01.14 - ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ
50.    ΔΕ01.15 – ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΙΑΣ
51.    ΔΕ01.16 - ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ
52.    ΔΕ01.17 – ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ

Το προσωπικό των καταργούμενων ειδικοτήτων τίθεται σε διαθεσιμότητα, από την 22η Ιουλίου 2013

Εξαιρέσεις
Κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου, δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα α) υπάλληλος που είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%  ή πολύτεκνος  εφόσον τα τέκνα συνοικούν με αυτόν και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα , β) υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών  και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, γ) υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει  νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί  κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και δ) υπάλληλος  του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται   σε διαθεσιμότητα δυνάμει του παρόντος νόμου.
Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος εκ των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα μετατάσσονται υποχρεωτικά, έως την 22η Ιουλίου 2013, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγονται ή στην εγγύτερη αυτής, εντός της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, σε συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης προσωποπαγείς θέσεις διοικητικού προσωπικού, της ίδιας κατηγορίας, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών οργανικών θέσεων της αυτής ή ανώτερης κατηγορίας.
Οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα, μετά το πέρας της περιόδου διαθεσιμότητας και εφόσον λυθεί η υπηρεσιακή τους σχέση κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας μπορούν να προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων εκπαιδευτικών ως ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό, για την κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Πρότασή για συγκρότηση αγωνιστικού προγραμματικού Προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις Δ.Ε.
Αθήνα, 08/07/2013
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ, βρισκόμαστε μπροστά στη συγκρότηση του Προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ που γίνεται σε μια περίοδο ραγδαίων εξελίξεων σε βάρος των εργαζομένων. Η πρότασή μας για τη συγκρότηση ενός αγωνιστικού προγραμματικού Προεδρείου του ΔΣ της ΟΛΜΕ βασίζεται στις παρακάτω εκτιμήσεις:


1.      Θέλουμε εργατικά σωματεία που να υπερασπίζονται τα άμεσα (αντίσταση στη χειροτέρευση και βελτίωση της θέσης) και τα μακροπρόθεσμα (κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων) συμφέροντα των εργαζόμενων. Αυτό μπορεί να γίνει με πάλη ενάντια σε κυβερνήσεις, εργοδοτικές ενώσεις και όλους όσους υπερασπίζονται και υπηρετούν το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με λίγα λόγια, έχουμε ανάγκη από σωματεία με ταξικό-αγωνιστικό προσανατολισμό και όχι κυβερνητικό-εργοδοτικό-γραφειοκρατικό. Επομένως, και τα όργανα των σωματείων αυτών και η λειτουργία τους είναι ανάγκη να υπηρετούν αυτόν τον προσανατολισμό.
2.      Τι σημαίνει αυτό στη σημερινή συγκυρία της επίθεσης; Δεν μπορούμε να πάμε όπως παλιά, να διαχειριστούμε την επίθεση και τις συνέπειές της. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την πρωτόγνωρη κατάσταση που βρισκόμαστε, τον αντίπαλο και το μέγεθος της επίθεσης απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών κι όλων των εργαζόμενων. Γι’ αυτό απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού, ταξικού, αποτελεσματικού εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της πολιτικής φτωχοποίησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και έντασης της εκμετάλλευσης που προωθείται από κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση τίθεται ως προτεραιότητα η ενότητα των εργαζομένων γύρω από ένα ικανό πλαίσιο, με αντίστοιχες μορφές πάλης και με οργάνωση κινήματος που να προωθεί αυτόν το στόχο.
3.      Τι έχουμε μπροστά μας άμεσα για την παιδεία και τον κλάδο των εκπαιδευτικών;
α) Απολύσεις, διαθεσιμότητες, μετατάξεις εκπαιδευτικών που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για τη συμφωνία με την τρόικα αφορούν 5.000 εκπαιδευτικούς που θα μεταταχθούν από τη Β’ βάθμια στην Α’ βάθμια εκπαίδευση, 2.500 σε διαθεσιμότητα, καθώς και 2.000 υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας σε διαθεσιμότητα.
β) Κλείσιμο-συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
γ) Αύξηση του ωραρίου εργασίας.
δ) Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.
ε) Συρρίκνωση των δαπανών για την παιδεία.
στ) Υποβάθμιση της δημόσιας - δωρεάν παιδείας με ένταση των ταξικών φραγμών και άλλος προσανατολισμός για μια εκπαίδευση για τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, του κεφάλαιου και των κατευθύνσεων Ε.Ε., ΔΝΤ, ΟΟΣΑ.
4. Τι καθήκοντα βάζει αυτή η κατάσταση στην ΟΛΜΕ; Απαιτείται εγρήγορση και ένα μαχητικό - μαζικό κίνημα ικανό να ματαιώσει και να ανατρέψει τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζόμενων για τη ρήξη και την ανατροπή.
5.      Τι σημαίνει αυτό για τις ταξικές δυνάμεις στην εκπαίδευση; Οι δυνάμεις και οι αγωνιστές που μιλούν στο όνομα των εργατικών συμφερόντων και της αριστεράς έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στην κοινή δράση για την ενίσχυση αυτής της προτεραιότητας που είναι απαραίτητη. Η συζήτηση και οι δράσεις για ένα κοινό αγωνιστικό βηματισμό πρέπει να ανταποκρίνονται στις αγωνίες και τους αγώνες των ανθρώπων και να μην αποτελούν απλά πλειοδοσία στα λόγια. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί υπάρχουν δυνάμεις και αγωνιστές με σοβαρές μεν ιδεολογικές - πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους, που μπορούν, όμως, να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός ενωτικού εργατικού ρεύματος οργάνωσης και δράσης για την ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ και ιμπεριαλισμός. Ο ταξικός προσανατολισμός για μας δεν προκύπτει «κατά δήλωση», αλλά κρίνεται στην πράξη. Εκεί δοκιμάζονται και οι διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις, επιλογές των πολιτικών δυνάμεων, επικυρώνονται ή ακυρώνονται, ενισχύοντας ή αδυνατίζοντας την πλευρά των εργαζομένων στην αναμέτρησή της με την αστική πολιτική.
6.      Τι σημαίνει αυτό; Αναζητούμε σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναγκαία δράση. Αυτήν τη λογική προβάλαμε και ακολουθήσαμε και στις αποφάσεις του Συνεδρίου. Γενικόλογες διακηρύξεις δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα.
Τα πεδία μιας κοινής δέσμευσης είναι τα παρακάτω:
α) Πολιτικό περιεχόμενο και στόχοι πάλης. Η προστασία της δουλειάς, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και της ίδιας της εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπάρξει μες στο πλαίσιο των μνημονίων της τρόικας, της αναγνώρισης και πληρωμής του ιμπεριαλιστικού χρέους, της συμμόρφωσης με το πλαίσιο της ευρωζώνης και την «προκρούστεια κλίνη» της ΕΕ. Το εκπαιδευτικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα πρέπει να αναπτύξει έναν προσανατολισμό που θα απαιτεί εδώ και τώρα τη μονομερή ακύρωση των δανειακών συμβάσεων υποταγής στους δανειστές, των σχετικών μνημονίων και νόμων, την ανατροπή οποιασδήποτε κυβέρνησης αποδέχεται να ασκεί πολιτική στα πλαίσιά τους, μαζί με την αποχώρηση από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, του δικαιώματος του λαού μας να αποφασίζει για την τύχη του, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι πάλης όταν βρισκόμαστε σε καθεστώς «κοινοβουλευτικής δικτατορίας» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και της πολιτικής επιστράτευσης. Αυτή είναι η αναγκαία βάση πάλης για μια άλλη εκπαίδευση, για μια άλλη κοινωνία, ενάντια στις απολύσεις, στη μισθολογική και εργασιακή καταβύθιση, στην παιδεία της αγοράς, στην αξιολόγηση, στη διάλυση του δημόσιου σχολείου και κάθε δημόσιου - κοινωνικού αγαθού.
β) Μορφές δράσης και πάλης. Πρέπει να αντιστοιχούν στο ύψος της επίθεσης με συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική. Να απαντούν άμεσα στους κυβερνητικούς αιφνιδιασμούς. Να σηματοδοτούν έναν ανυποχώρητο αγώνα. Να συνομιλούν με όλη την κοινωνία. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι αποφάσεις για μαχητικά συλλαλητήρια, καταλήψεις και απεργία διαρκείας το Σεπτέμβρη, για συντονισμό με γονείς, μαθητές, με τους υπόλοιπους κλάδους του Δημοσίου και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη λογική της υπεράσπισης όλων των κοινωνικών αγαθών και του γενικού παλλαϊκού ξεσηκωμού.
γ) Οργάνωση των σωματείων για την ταξική ανασυγκρότησή τους και το συντονισμό τους. Για να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών, ο πρώτος λόγος πρέπει να είναι στις Γενικές Συνελεύσεις και στις ΕΛΜΕ. Η δράση του ΔΣ και της ΓΣ Προέδρων οφείλει να υπηρετήσει αυτήν την προτεραιότητα κι όχι το ανάποδο. Αυτό σημαίνει αναζωογόνηση της λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων με μορφές ενεργοποίησης των εκπαιδευτικών και οργάνωση της επαφής τους με τους μαθητές, τους γονείς και την κοινωνία. Σημαίνει ουσιαστικές, μαζικές επιτροπές αγώνα, επιτροπές παιδείας με δασκάλους, μαθητές, γονείς, τοπική κοινωνία. Οριζόντιο συντονισμό με πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά ενισχύουν ένα ΔΣ που αντιλαμβάνεται πρωταρχικά τη συμβολή του στις δεσμεύσεις της αναγκαίας δράσης που διατυπώσαμε παραπάνω και επιδιώκει τη συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση του κλάδου γι’ αυτό. Βάση όλων αυτών πρέπει να είναι οι συχνές ΓΣ, τις οποίες πρέπει να ενισχύει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, αν η πλειοψηφία του ΔΣ δεν έχει καταλήξει σε πρόταση προς τις Γενικές Συνελεύσεις, να τίθενται σε αυτές όλες οι προτάσεις προς ψήφιση κι όχι αυτό να αποτελεί άλλοθι μη κήρυξης και περιθωριοποίησής τους. Η ΓΣ Προέδρων οφείλει να αποφασίζει με βάση τις ΓΣ των ΕΛΜΕ. Τέρμα στη νόθευση της ψήφου των Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ, μέσω των Πρόεδρων. Οι αποφάσεις των ΓΣ να μεταφέρονται, πέρα από τον αντιπρόσωπο του ΔΣ, και από δεσμευμένους αντιπροσώπους που θα έχουν εκλεγεί από τη ΓΣ. Είμαστε σε διαρκές συνέδριο αγώνα.
7. Είναι φανερό ότι δεν προτείνουμε ένα πρόγραμμα στόχων πάλης και ένα πλαίσιο που απηχεί τις «δικές» μας θέσεις, και ούτε καλούμε να συμφωνηθούν αυτές και να υιοθετηθούν οι απόψεις μας για την πολιτική κατάσταση και την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος. Προτείνουμε:
α. Στόχους που έχουν κατακτηθεί από το εκπαιδευτικό κίνημα.
β. Τα αναγκαία κριτήρια για να τοποθετηθούνε όλοι από τη μεριά των εργαζόμενων απέναντι στην αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση και τους φορείς που την προωθούν.
γ. Αγωνιστικό πρόγραμμα αναγκαίο για την απόκρουση και την ανατροπή της επίθεσης.
8. Σε αυτήν τη βάση προτείνουμε συγκρότηση προεδρείου που να αντιστοιχεί σε πλειοψηφία στήριξης ενός αγωνιστικού πολιτικού σχεδίου δράσης στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Αυτή η πρόταση παίρνει υπόψη της ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν αυτήν την πλειοψηφία στο ΔΣ και άρα μπορούν να εγγυηθούν ότι η δέσμευσή τους θα εξασφαλίζει και αντίστοιχες αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες θα στηρίζουν και θα τις προωθούν ώστε να μη μένουν κενό γράμμα.
9.      Η δέσμευση σε ένα τέτοιο προεδρείο είναι προωθητική για τις διαδικασίες του κινήματος και τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Δεν πρόκειται για πρόταση που παραβλέπει τις υπαρκτές μεγάλες διαφορές, ούτε υποτιμά τα εγγενή προβλήματα ενός γραφειοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, υποταγμένου στην αστική πολιτική, όμηρου της κυβερνητικής πολιτικής και αιχμάλωτου της στενής κομματικής λογικής. Βήματα, όμως, στην κατεύθυνση της ενωτικής αγωνιστικής συμπόρευσης θα έδιναν αυτοπεποίθηση στους εργαζόμενους και θα αποτελούσαν, ταυτόχρονα, γενναία προωθητική κριτική και αυτοκριτική όλων των δυνάμεων που μιλούν στο όνομα της υπεράσπισης των εργαζομένων.
10. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι, εκτός των πολιτικών διαφορών, υπάρχουν και ζητήματα που αφορούν την τακτική και τη στάση των δυνάμεων στις οποίες απευθύνουμε την πρότασή μας και έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία των εγγυήσεων για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της προγραμματικής συμφωνίας. Είναι πρόσφατη η εμπειρία μας από τη στάση τους που οδήγησε στη μη πραγματοποίηση της ψηφισμένης απεργίας, είτε με τακτικισμούς είτε με την εναντίωση από την αρχή στην προκήρυξη της απεργίας ως δήθεν τυχοδιωκτική. Ελπίζουμε ότι μπροστά στις ανάγκες των εργαζομένων τέτοια φαινόμενα δε θα επαναληφθούν. Με τη δράση και την παρουσία μας θα επιμένουμε και θα συμβάλλουμε σε αυτό. Αν, ωστόσο, έχουμε νέες καιροσκοπικές συνεργασίες με δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ή μη υλοποίηση των αγωνιστικών αποφάσεων ή φαινόμενα αντιδημοκρατικής λειτουργίας, σε κάθε τέτοια περίπτωση δε θα καλύψουμε με τη συμμετοχή και τη στήριξή μας τη λειτουργία ενός τέτοιου προεδρείου. Η συμμετοχή μας στο προεδρείο δεν είναι αυτοσκοπός ούτε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για προσανατολισμό που δε θα υπηρετεί τους μαχητικούς αγώνες ρήξης και ανατροπής.
11. Ταυτόχρονα με την κατάθεση της πρότασής μας, τοποθετούμαστε και για το σύνολο των άλλων πολιτικών προτάσεων και λογικών.
α)         Θεωρούμε ότι δεν απαντά στις σημερινές ανάγκες της επίθεσης και του κινήματος ένα πλαίσιο πολιτικών στόχων που δεν αγγίζουν τους ενόχους της επίθεσης και δεν μπορούν να εκβιάσουν μαζικά κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, όπως η απόφαση που πάρθηκε στην αρχή των ψηφοφοριών από ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ για το πολιτικό πλαίσιο, πριν την αποχώρηση των δύο τελευταίων. Σε εποχή κανιβαλικής καπιταλιστικής επίθεσης και εξανδραποδισμού των δικαιωμάτων μας από την ΕΕ, αποτελεί ιδεοληψία η πολιτική αφωνία και, πολύ περισσότερο, η εμμονή σε παρωχημένες δογματικές πολιτικές υπεράσπισης της «ευρωπαϊκής» προοπτικής.
β)         Από την άλλη, η  αναντιστοιχία λόγων και έργων, οι διακηρύξεις χωρίς πράξη, ευτελίζουν και γελοιοποιούν το όποιο πολιτικό περιεχόμενο. Με αυτήν την έννοια, μορφές πάλης που δεν είναι αντίστοιχες με την επίθεση και τη σύγκρουση που είναι μπροστά μας, δεν αποτελούν μισό βήμα μπροστά, αλλά πολλά βήματα πίσω. Και αυτό έχει χαρακτηρίσει και την ΟΛΜΕ.
γ)         Πρέπει να υπερβούμε προωθητικά εκείνη τη μορφή οργάνωσης κινήματος που δεν μπορεί να κινητοποιήσει μαζικά κι αποφασιστικά. Οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ διασπούν τους αγώνες, φροντίζουν να μη συμπίπτουν και να μη συντονίζονται, δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματα των αγωνιζομένων κλάδων αλλά τα υπονομεύουν. Μετατρέπουν την οργή σε άσφαιρη διαμαρτυρία, σε εξασφάλιση συνδικαλιστικής αναπαραγωγής και κοινοβουλευτικής εξαργύρωσης. Υποτάσσουν το περιεχόμενο στις ανάγκες της μνημονιακής πλευράς (ανταγωνιστικότητα, «ανάπτυξη» κλπ) και των επιλογών της. Δεν μπορούν και δε θέλουν να οργανώσουν την πάλη για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
12.  Δεν έχουν θέση, λοιπόν, στο Προεδρείο του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι δυνάμεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ που προωθούν, προπαγανδίζουν και αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική και τον κυβερνητικό - κρατικό συνδικαλισμό.
13.  Δε συμφωνούμε με  προτάσεις για δήθεν «αντιπροσωπευτικό» ή «αναλογικό» προεδρείο γιατί αυτή η επιλογή στο επίπεδο του ΔΣ της ΟΛΜΕ «μπάζει από το παράθυρο» και αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που δεν δεσμεύονται από την προοπτική αγώνων στον κλάδο, επιτρέποντάς τους να αποτελούν ρυθμιστές στη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Είναι ενδεικτική η απόφαση των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ να αποχωρήσουν από το Συνέδριο της ΟΛΜΕ  στη διαδικασία της ψήφισης αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Η πρόταση αυτή, τελικά, νομιμοποιεί και συγκαλύπτει το συμβιβασμό και την υποταγή στις κυβερνητικές μνημονιακές παρατάξεις, τους απολογητές των απολύσεων, της λιτότητας, της τρομοκρατίας, της ευρωδουλείας.
14.  Η πρόταση για «αριστερό» προεδρείο, στη βάση γενικόλογων διακηρύξεων, δε μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί υποβαθμίζει τα κριτήρια της ουσίας του προγράμματος στόχων πάλης και μεταθέτει το κέντρο της συζήτησης από το πεδίο του συνδικαλιστικού κινήματος έκφρασης των αναγκών, της αγωνίας και του αγώνα του κόσμου της δουλειάς, σε μια καρικατούρα πολιτικών διεργασιών και στη συνταύτιση με επιλογές πολιτικών δυνάμεων που έχουν το βλέμμα στην κοινοβουλευτική πρακτική και την κυβερνητική διαχείριση.
Η αλλαγή έγινε. Ο κλάδος έστειλε όλες τις εκδοχές της συνδικαλιστικής αριστεράς ενισχυμένες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Οι αντιπρόσωποι του κλάδου πήρανε αγωνιστικές αποφάσεις στο 16ο Συνέδριο. Ας ανταποκριθούμε όλοι με ευθύνη στην υλοποίησή τους. Την παραπάνω πρότασή μας για αγωνιστικό προγραμματικό Προεδρείο την απευθύνουμε ανοιχτά προς όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους και τους καλούμε να είναι παρόντες στους αγώνες που έρχονται για την απόκρουση και την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ